جمعه ۲۸ اردیبهشت ۰۳

آشنایی با اره نواری ستونی

۴ بازديد

آشنایی با اره نواری ستونی

آشنایی با اره نواری ستونی

دستگاه اره نواری ستونی یکی از انواع پرکاربرد اره نواری است که به دلیل دقت عمل بالا و برش سریع و بدون نقص در بریدن انواع فلزات پرکاربرد مثل آهن، فولاد، استیل، برنج و برخی از نافلزات مانند پلاستیک، کامپوزیت و گرافیت مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دستگاه‌ دارای کاربری ویژه برای انواع برش‌ها به صورت متوالی و سری بری می‌باشد . به همین دلیل یکی از پرطرفدار ترین ابزار آلات برش در صنایع مختلف شناخته می‌شود. در ادامه با ویژگی‌ و کاربردهای این محصول بیشتر آشنا می‌شویم.

اره نواری ستونی

اره نواری ستونی یا دو ستونه دستگاهی است که در دو مدل اتومات و نیمه اتومات در بازار یافت می‌شود. این دستگاه برای برش پروفیل‌های سنگین ساختمانی و انواع مختلف فلزات سنگین عملکرد مناسبی دارد. اره نواری ستونی تیغه‌هایی با ضخامت و عرض بسیار بالایی دارد که می‌توانند انواع فولاد و آهن را به صورت منظم و غیر منظم برش دهند. از مزایای اره نواری ستونی این است که نگهداری از آن بسیار ساده است و موارد ایمنی در دستگاه تا حد زیادی رعایت شده است. در مقایسه با سایر دستگاه‌های برش، این وسیله سرعت، دقت عمل، کیفیت، قدرت و صرفه اقتصادی بیشتری دارد و به همین دلیل در دسته بهترین ابزار آلات برش قرار می‌گیرد.

آشنایی با اره نواری ستونی

نحوه عملکرد اره نواری ستونی چگونه است؟

همان طور که اشاره کردیم انواع مختلف اره نواری ستونی شامل مدل اتوماتیک و نیمه اتوماتیک می‌باشند. عملکرد این دستگاه بسیار پیچیده و تخصصی است اما در بیان ساده برش‌های ایجاد شده در اره نواری ستونی با کمک بالا و پایین رفتن کمان بر روی دو بازوی عمودی و به کمک سیستم هیدرولیکی این دستگاه انجام می‌شود.

البته لازم به ذکر است که با وجود اینکه این دستگاه در برش انواع مقاطع خالی و تو پر مثل انواع قوطی، میلگرد، لوله‌، تیر آهن و پروفیل کاربرد دارد اما با این وجود فقط قادر به اجرای برش‌های ۹۰ درجه می‌باشد و نمی‌توان با آن برش‌های زاویه دار اعمال کرد. این ماشین به ویژه برای تولیدات انبود و سری بری طرفداران زیادی دارد.

معرفی اجزای اره نواری ستونی

از اجزای مهم این دستگاه موتور و گیربکس قدرتمند آن است که در کنار طراحی دقیق و مدرن امکان برش‌های تمیز و بدون نقصی را ایجاد نموده است.

با توجه به متریال مورد نظر و شرایط کار می‌توان فشار مورد نیاز برای برش را توسط شیر مخصوصی که روی صفحه کنترل وجود دارد تعیین کرد. همچنین تعداد قطعات برش خورده نیز روی صفحه کنترل پنل نمایش داده می‌شوند که این ویژگی برای تولیدات انبود در صنایع مختلف بسیار حائز اهمیت است.

در گیره جلویی دستگاه غلتک‌هایی وجود دارند که وظیفه حرکت مواد اولیه به سمت جلو را بر عهده دارند. در طرف دیگر دهانه نیز غلتک‌های هرز گرد قطعات برش خورده را به سمت جلو هدایت می‌کنند.

برای استفاده از این دستگاه، ابتدا طول برش قطعه برای دستگاه تعیین می‌شود و بعد از تنظیم تعداد برش‌های مورد نیاز، تکنسین دستگاه دکمه استارت را می‌زند.

پس از پایان برش نیز جک‌های هیدرولیکی، کمانی که بین ستون‌ها نگهداره دستگاه قرار دارد را به سمت بالا هدایت می‌کند و قطعه کار توسط غلتک به جلو هدایت می‌شود. زمانی که قطعه کار به میکرو سوئیچ قرار برخورد کرد و از حرکت ایستاد برش قطعه بعدی آغاز می‌شود.

سیستم هیدرومکانیکی در اره ستونی به سنسور محافظتی مجهز می‌باشد و به همین دلیل در صورت پاره شدن و یا شکستن تیغه دستگاه به طور کامل خاموش می‌شود.  همچنین میکرو سوئیچ دستگاه نیز پس از  پایان برش قطعات دستگاه را به طور خودکار خاموش می‌کند. یکی از اجزای دیگر اره نواری ستونی برس براده کشی است که دندانه‌های تیغه‌ی دستگاه را پس از پایان هر برش از براده‌های مواد بریده شده پاک می‌کند. همچنین این دستگاه مجهز به یک تانک خنک کننده می‌باشد.

اره نواری چیست؟

مزایای استفاده از اره نواری ستونی چیست؟

  • برش‌های سریع و دقیقی ایجاد می‌کند.
  • تولید ضایعات در این دستگاه بسیار کم است.
  • می‎‌توان انواع متریال‌های فلزی و غیر فلزی را به کمک آن برش داد.
  • استفاده از آن آسان است و از ایمنی بالایی برخوردار است.
  • اجرای انواع مختلف برش با آن امکان پذیر است.
  • طول عمر بسیار بالایی دارد.
  • استفاده از آن خطرات کمتری برای اپراتور دارد.
  • به دلیل قابلیت‌ اجرایی بالا دستگاهی چند منظوره به شمار می‌رود و به همین دلیل استفاده از آن مقرون به صرفه است.
  • در سری بری و تولیدات انبوه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع اره

چگونه بهترین اره نواری را انتخاب کنیم؟

در حال حاضر انواع مختلفی از دستگاه اره نواری در بازار موجود است که شناسایی و انتخاب یک دستگاه مناسب را برای ما سخت می‌کند. بسیاری از کاربران برای انتخاب میان مدل‌های مختلف اره تردید دارند و نمی‌توانند محصولی مطابق با نیاز و خواسته‌های خود پیدا کنند. برای یک خرید امن و مطمئن بهترین کار این است که از افراد با تجربه و خبره در این زمینه کمک بگیرید. کیان صنعت یکی از برترین تولیدکنندگان اره نواری در کشور است که محصولاتی مطابق با استانداردهای جهانی و نیاز صنایع و کارخانجات داخلی تولید می‌کند. برای دریافت مشاوره و انتخاب یک اره نواری مناسب می‌توانید همین حالا با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

اره نواری بازویی و انواع آن

۶ بازديد

اره نواری بازویی و انواع آن

اره نواری بازویی

در این مقاله همراه ما باشید تا با اره نواری بازویی و انواع آن بیشتر آشنا شوید.

دستگاه اره نواری یکی از بهترین ابزارآلات برای برش دادن فلزات سخت است. این دستگاه قادر به برش انواع پروفیل و فولاد آلیاژی برنج، آلومینیوم، مس و سایر فلزات می‌باشد. دستگاه اره نواری شامل مدل‌های مختلفی می‌باشد. از رایج‌ترین انواع این دستگاه می‌توان به اره نواری بازوی و اره نواری ستونی اشاره کرد. در این مقاله قصد داریم تا به طور کامل با اره نواری بازویی و مدل‌های آن بیشتر آشنا شویم.

معرفی دستگاه اره نواری

اره نواری یکی از مهم‌تری ابزار آلات در برش فلزات و تولید محصولات چوبی به شمار می‌رود. این دستگاه در دو نوع اصلی عمودی و افقی موجود است و تنوع گسترده‌ی مدل‌های آن باعث شده تا پاسخگوی نیاز همه افراد باشد. ماشین اره نواری توانایی انجام انواع برش‌های مختلف را دارد. از این دستگاه می‌توان برای انواع برش طولی، قوس بری، بریدن فاق و زبانه، بریدن فلزات مختلف و ایجاد برش‌هایی با زوایای مرکب استفاده نمود.

·دستگاه اره‌ نواری مزیت‌های زیادی نسبت به اره لنگ دارد که شامل موارد زیر اند:

·توانایی ایجاد برش‌های باریک و ظریف

·سرعت عمل و دقت بالا که از اتلاف وقت و انرژی جلوگیری می‌کند

·حذف سر و صدای ماشین‌های قدیمی و کاهش مصرف برق

·توانایی تولید برش‌های صاف و دقیق و عدم نیاز به ماشین‌ کاری‌های بعدی

·قابل حمل و کاربری آسان

·تیغه‌های با دوام و مقاوم‌تر نسبت به دستگاه‌های برش دهنده سنتی

·بدون نیاز به نیروی تکنسین در مدل‌های نیمه اتوماتیک و اتوماتیک

·قابلیت ایجاد برش در انواع متریال‌ها

اره نواری

معرفی اره نواری بازویی

اره نواری بازویی از پرطرفدارترین مدل‌های دستگاه اره نواری می‌باشد که خود به مدل‎‌های مختلفی تقسیم بندی می‌شود:

·بازویی اتوماتیک: این مدل که نسبت به نمونه‌های دیگر قیمت بیشتری دارد قادر به انجام برش‌های سری به شکل منظم و نامنظم می‌باشد. تیغه‌های اره در در این نوع دستگاه با سایر مدل‌ها متفاوت است. از مزایای استفاده از اره نواری بازویی اتوماتیک می‌توان به مواردی مثل نگهداری راحت، تعمیر سریع، برش‌های ایمن و حمل و نقل آسان اشاره کرد. همچنین می‌توان نرخ بازدهی این دستگاه را به طور دقیق محاسبه نمود که در صنایع بزرگ بسیار کاربردی و حساس است.

·بازویی نیمه اتوماتیک: این دستگاه به دلیل قیمت مناسب و تنوع بالای مدل‌‌ها به یکی از پرفروش ترین مدل‌های اره نواری تبدیل شده است. دستگاه نیمه اتوماتیک به اپراتور همیشگی نیاز ندارد و حمل و نقل و نگهداری آن مانند مدل اتوماتیک راحت و بدون دردسر است. این اره در مدل‌های سه فاز و دو فاز تولید می‌شود و قابلیت اجرای برش در زاویه مثبت و منفی را دارد. کار با آن بسیار ساده و ایمن بوده و برش‌ها هیچ جرقه‌ای ندارند.

·اره بازویی دستی: ساده‌ترین و ابتدایی ترین مدل اره نواری، اره بازویی دستی می‌باشد. این دستگاه دو مدل تک فاز و دو فاز دارد، کار با آن ساده است، برش‌ها را در زاویه مثبت و منفی انجام می‌هد، حمل و نگهداری آن بسیار ساده است و دارای تیغه‌های متنوعی می‌باشد. تنها مشکل این دستگاه این است که به اپراتور دائمی احتیاج دارد و تیغه‌های آن در تنظیم سرعت محدودیت دارند.

انواع اره نواری

برای انتخاب تیغه اره نواری باید به چه نکاتی دقت کنیم؟

در همه دستگاه‌های اره نواری تیغه‌های مختلفی وجود دارند که هر کدام از این تیغه‌ها ویژگی و کاربرد خاص خود را دارند. برای آشنایی بیشتر شما با این تیغه‌ها در ادامه کاربرد و ویژگی‌های هر کدام را توضیح می‌دهیم:

تیغه دندانه قلابی در اره نواری

این تیغه‌ها دندانه‌های پهن و در عین حال محکمی دارند که فا فاصله نسبتا زیادی از یکدیگر واقع شده اند. این نوع تیغه بیشتر برای بریدن مواردی مثل فلزات غیر آهنی، چوب‌های سخت و خشک، انواع پلاستیک و برخی انواع سنگ به کار برده می‌شود. در واقع این تیغه‌ها به دلیل شکل قلاب مانندی که دارند به تیغه دندانه قلابی معروف شده اند.

تیغه‌های دندانه‌ای مواج دار

این تیغه‌ها مناسب‌ترین گزینه برای برش انواع فلزات آهنی هستند. تیغه‌های دندانه‌ای مواج دار بیشتر در اره نواری افقی مورد استفاده قرار می‌گیرند و از آن برای برش مقطعی اجسامی با دیواره‌های نازک مثل لوله‌های تو خالی و یا اجسام مکعبی استفاده می‌کنند. تمام انواع اره نواری با کمک این تیغه می‌توانند برش‌های تمیز و دقیقی را انجام دهند. از دیگر مزایای این تیغه‌ها سرعت عمل بالا و راحتی استفاده است.

اره نواری با تیغه معمولی

تیغه‌های دندانه‌ای معمولی عموما برای برش فلزات و چوب مورد استفاده قرار می‌گیرند. این تیغه‌ها بسیار صاف و یکدست و در عین حال تیز و برنده هستند. از جمله مهم‌ترین کاربرد تیغه‌های معمولی ایجاد برش‌های بی‌نقص و دقیق در چوب‌های نرم می‌باشد. البته این دستگاه تا حدودی توانایی بریدن چوب‌های سخت‌تر را نیز دارد و حتی می‌توان انواع فولادها آلیاژی معمولی و رنگی را به کمک آن برش زد. فاصله عمیقی که بین هر دندانه این تیغه وجود دارد باعث شده تا لقب بهترین تیغ اره نواری استاندارد را از آن خود کند.

انواع برش ها

نکات مهمی که برای خرید اره نواری باید به آن‌ها دقت کنیم

ابعاد برش

 یکی از مهم‌ترین نکاتی که برای خرید اره نواری باید به آن توجه کرد ابعاد برش این دستگاه است. دستگاه‌های اره نواری از جهت اندازه دارای تنوع بسیار زیادی می‌باشند و قابلیت برش انواع فولاد از قطر ۸۰۲ تا ۲۱۰۰ میلی متر را دارد. به طور معمول انتهای نام یک اره نواری نشان دهنده حداکثر ارتفاع برشی است که می‌تواند اجرا کند. برای مثال در دستگاه‌های زاویه زن  حداکثر ارتفاع برش در زاویه مثبت و منفی کمتر از ۹۰ می‌باشد.

برش تحت زاویه

از دیگر مواردی که باید به آن دقت کنیم قابلیت برش تحت زاویه است. دستگاه‌های اره نواری هم در مدل‌های بازویی و هم در مدل‌های دو ستونه قابلیت برش تحت زاویه را دارند. اره نواری‌های زاویه زن با حرف انگلیسی G نشان داده می‌شوند. این دستگاه‌ها به دو گونه زاویه زن با چرخش دکل و زاویه زن با چرخش گیره تقسیم می‌شوند.

برش بندیل

زمانی که فولادهای برشی به صورت بندیل وارد کارخانه می‌شوند، اره نواریهای محوری و دو ستونه قابلیت انجام برش‌های بندیل را نیز دارند. بنابراین در صورت نیاز به ابن نوع برش حتما در خرید اره نواری به توانایی برش دستگاه خود دقت کنید.

سری بری

یکی از بهترین مزایای استفاده از دستگاه اره نواری قابلیت انجام انواع برش به صورت سری بری است. دستگاه‌های اره نواری اتوماتیک قابلیت برش انواع فولاد به صورت سری را دارند. همچنین گیره اره نواری‌های اتوماتیک دارای فیدر برای کشیدن قطع کار به جلو می‌باشد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، با کارشناسان کیان صنعت در ارتباط باشید.

با برشکاری و انواع آن بیشتر آشنا شوید!

۷ بازديد

با برشکاری و انواع آن بیشتر آشنا شوید!

 

برشکاری

 اگر مایلید اطلاعات مفیدی در زمینه برشکاری و انواع آن کسب کنید، در این مقاله با ما همراه باشید.

برشکاری یکی از اقدامات مهمی است که در طی آن ورقه‌های فولاد به صورت دستی یا به وسیله ابزارآلات مخصوصی به قطعات کوچکتری تبدیل می‌شوند. به این ترتیب فلزات برای استفاده در صنایع گوناگونی مثل خودرو سازی، تجهیزات پزشکی، ماشین سازی، کشتی سازی، تولید هواپیما، ساختمان سازی و بسیاری از صنایع مهم دیگر آماده می‌شوند. از آن جایی که ویژگی‌های شیمیایی و فیزیکی فلزات مختلف با یکدیگر فرق می‌کنند، روش‌ها و ابزار آلاتی که برای برش کاری هر کدام استفاده می‌شوند نیز با دیگری متفاوت اند. فلزهای سنگین و سخت با استفاده از ماشین آلات مخصوص و فلزات سبک تر را به صورت دستی و با ابزارهای ساده برش می‌زنند. در این مقاله قصد داریم تا با برشکاری و انواع آن بیشتر آشنا شویم، پس با ما همراه باشید.

برشکاری سرد و گرم چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

معمولا برش فلزات به دو روش سرد و گرم انجام می‌شود. در برش گرم دمای قطعات فلزی را تا نقطه ذوب آن‌ها بالا برده و به وسیله جداسازی مولکول‌ها اقدام به برش آن می‌کنند. از بزرگترین مزایای استفاده از این روش صرفه جویی در زمان، عدم ایجاد تراشه و قابلیت همگام سازی با کامپیوتر می‌باشد. البته این روش معایبی هم دارد که از میان آن‌ها می‌توان به ایجاد ضایعات زیاد، تغییر کناره‌های محل برش و ایجاد مواد سمی  شیمیایی مضر اشاره کرد.

در روش برش کاری سرد بر خلاف برش کاری گرم، میزان استفاده از حرارت نسبت به روش قبلی بسیار کمتر است و به همین دلیل میزان تغییرات شیمیایی در هر قطعه فلزی بسیار اندک خواهد بود. در ادامه بیشتر با هر دوی این روش‌ها آشنا می‌شویم.

برشکاری فلزات

انواع برشکاری سرد کدام اند؟

قیچی کاری

یکی از ساده ترین و سریع ترین روش‌های انجام برش سرد استفاده از قیچی است. به کمک این روش می‌توان ورقه‌هایی با ضخامت کمتر از سی میلیمتر را برش زد. قیچی های مورد استفاده در قیچی کاری به سه نوع اهرمی، دستی و ماشینی تقسیم بندی می‌شوند. قیچی‌های دستی برای برش ورقه‌هایی با ضخامت ۱ و نیم میلیمتر استفاده می‌شود. قیچی‌های اهرمی که خود انواع مختلفی دارند برای بریدن ورقه‌هایی به ضخامت ۵ میلیمتر استفاده شده و قیچی های ماشینی نیز می‌توانند ضخامت بیش از ۵ میلیمتر را برش دهند.

گیوتین

از بزرگترین مزایای استفاده از گیوتین بالا بردن سرعت عمل برشکاری است. این وسیله معمولا برای بریدن ورقه‌هایی با طول زیاد مورد استفاده قرار می‌گیرد. عملکرد گیوتین به این شکل است که تیغه پایینی ثابت می‌ماند و تیغه بالایی به صورت عمودی حرکت می‌کند و ورقه‌ها را برش می‌دهد. لازم به ذکر است که به کمک گیوتین می‌توانیم ورقه‌هایی به ضخامت ۳۰ میلیمتر را برش دهیم.

اره نواری

اره نواری یکی از بهترین‌ ابزارهای برش کاری فولاد است. به کمک این وسیله می‌توان انواع مختلفی از برش‌ها را ایجاد کرد. برخی از بزرگترین مزایای استفاده از اره نواری دقت بسیار بالا در برش، راحتی استفاده و کاربرد بالای آن می‌باشد. اره نواری شامل یک میز نگهدارنده ثابت است که به دلیل وزن بالایی که دارد از هرگونه لرزش و خطا در بریدن جلوگیری می‌کند. قطعات فلزی مورد نظر در هنگام برش کاری روی این میز قرار داده می‌شوند و تیغه متحرک دستگاه پس از فرود روی صفحه فلزی آن را برش می‌دهد.

اره لنگ

از دیگر ابزارهای مورد استفاده در برشکاری سرد اره لنگ است. برش‌های ایجاد شده با این اره مانند برش‌های اره نواری دقیق و تمیز هستند. البته این دستگاه یک مزیت نسبت به اره نواری دارد و آن سرعت عمل بالاتر در هنگام برش است. اره لنگ به کلید ایمنی مجهز است که در صورت بروز مشکل دستگاه به صورت خودکار خاموش می‌شود و هرگونه آسیبی به بخش‌های دیگر جلوگیری می‌کند.

واترجت

واترجت روشی است که در آن از فشار بالای آب برای بریدن ورقه‌های فولادی استفاده می‌کنند. در این روش آب به همراه تکه‌های کوچک سنگ ساینده با فشاری معادل ۶۰۰۰ پوند بر اینچ بیرون می‌آیند و به این ترتیب موجب فرسایش محل مورد نظر برای برش در فلزات می‌شوند.

از مزیت‌های این روش این است که لبه‌ی بریدگی بسیار صاف و دقیق است و محدودیتی برای ضخامت ورق‌هایی که با این روش می‌بریم وجود ندارد. از طرفی قیمت بالای تجهیزات و پمپ‌های تقویت کننده فشار آب نیز از معایت این روش‌ هستند.

برشکاری گرم

انواع برشکاری گرم کدام اند؟

برش هواگاز

استفاده از هواگاز یا استنلس استیل یکی از روش‌های گرم قدیمی برای بریدن ورق‌های فولادی می‌باشد. این روش که در سال ۱۹۰۳ و توسط مهندسان فرانسوی به وجود آمد. این روش ابتدا برای جوشکاری قطعات فلزس استفاده می‌شد اما کم کم به صنعت برشکاری هم راه یافت. لازم به ذکر است که تمام فلزات آهنی مثل استنلس، گالوانیزه و استیل به ضخامت بین ۶ الی ۲۵ میلیمتر به کمک این روش بریده می‌شوند.

روش کار این نوع برشکاری به این صورت است که حرارت از نازل برش روی ورقه فلزی پخش می‌شود و این پروسه تا جایی که فلز برافروخته و قرمز شود ادامه خواهد داشت. پس از برافروختگی فلز اکسیژن توسط دستگاه دیگری به سطح برش دمیده می‌شود و در طی سوختن فلز به کمک اکسیژن ورقه فلزی برش می‌خورد. مهم‌ترین معایب این روش دقت و سرعت عمل پایین، گرمای زیاد و تولید خاکستر و ضایعات فراوان می‌باشد.

برش لیزر

از بهترین و دقیق‌ترین روش‌های برش فلزات، برش به کمک لیزر است. این روش از تکنیک‌های پیشرفته ای بهره می‌گیرد که علاوه برفلزات توانایی بریدن پروفیل، لوله و انواع مختلف ورقه‌ها را دارد. صنعت گران با کمک لیزر می‌توانند با کمترین انرژی ورقه‌های فولادی با ضخامت ۲۵ میلیمتر را برش دهند.

برش پلاسما

در سال ۱۹۸۰ صنعت گران برای اولین بار از پلاسما برای بریدن ورقه‌های فلزی استفاده کردند. در این روش گاز نجیب و هوای فشرده به سرعت از داخل نازل دستگاه خارج می‌شوند و در همان لحظه، قوس الکتریکی بین گاز و سطح برشکاری ایجاد می‌شود و گاز به حالت پلاسما تغییر می‌یابد.

از مزایای این روش عدم ایجاد تراشه‌های فلزی و سرعت و دقت عمل بالا می‌باشد. البته استفاده از روش پلاسما به دلیل نیاز به منبع تغذیه، کابل و اتصالات و سیستم خنک هزینه بر است.

برشکاری فلزات

برش CNC

روش CNC یکی از روش‌های دقیق و کارامد برش فلزات است. برش‌های سی ان سی بر پایه کنترل عددی توسط کامپیوتر انجام می‌شوند. دستگاه مخصوص برش شامل یک میکرو کامپیوتر است که به عنوان واحد کنترل کننده دستگاه برای برش برنامه ریزی می‌شود. در حقیقت CNC را می‌توان یک ربات دانست که از تمام دستورات کامپیوتر به طور دقیق پیروی می‌کند. زمانی که این دستگاه برای یک بار برنامه ریزی شود تمام اعداد و تنظیمات در حافظه آن باقی می‌مانند و به این ترتیب می‌توان آن را در تنظیمات بعدی نیز به کار برد. در صنایعی که دست به تولیدات انبوه یک محصول می‌زنند برش CNC اهمیت زیادی دارد. زیرا به کمک این برش تمام محصولات با شکل و اندازه همسان تولید می‌شوند.

برش الکترود

از کاربردهای مهم الکترود در صنعت فولاد، برش و یا سوراخ کردن ورقه‌های فلزی به کمک آن است. سوراخ کردن فولاد و چدن توسط الکترودها با دقت بالایی انجام می‌گیرد. الکترودها میله‌های باریکی هستند که انواع مختلفی دارند و هر کدام از انواع آن نوع خاصی از برش را انجام می‌دهد.

برش دیسکی آتشی

اره دیسکی دستگاهی است که شامل یک صفحه دایره‌ای با لبه‌های شیاردار می‌باشد. این دیسک یا صفحه گرد به کمک موتور دستگاه که با ولتاژ بالای برق کار می‌کند به حرکت در می‌آِید و در صورت برخورد با محل مورد نظر عمل برش را انجام می‌دهد. استفاده از این وسیله روش امنی برای بریدن فلزات نیست و خطرات زیادی به همراه دارد. زیرا به علت سرعت بالای دیسک امکان شکستگی و آسیب زدن به اوپراتور دستگاه وجود دارد. برای همین بهتر است تا جای ممکن از روش‌های جایگزین استفاده شود و یا اوپرراتورهای با تجریه وظیفه استفاده از آن را بر عهده بگیرند.

در این مقاله با مفهوم برشکاری و انواع روش‌های آن آشنا شدیم. به نظر شما کدام روش برای بریدن فلزات بهترین گزینه است؟
درصورتی که مایل به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با کارشناسان کیان صنعت در ارتباط باشید.

یک دستگاه مته تیز کنی چگونه کار می کند؟

۸ بازديد

 یک دستگاه مته تیز کنی چگونه کار می کند؟


دستگاه مته تیز کنی

اگر مایلید بدانید یک دستگاه مته تیز کنی چگونه کار میکند در این مقاله با ما همراه باشید.

مته ها محصولاتی بسیار پرکاربرد در صنعت هستند و استفاده از آنها در اغلب ماشین آلات رواج دارد؛ کاربردهای متنوع و مداوم از مته ها به مرور موجب کندی آنها شده و کارایی را کاهش می دهد، پس لازم است مصرف کنندگان نسبت به تیز کردن آنها اقدام نمایند، اما تیز کردن مته به آشنایی با اصول و همینطور در اختیار داشتن تجهیزات خاصی نیازمند است. مته ها در اثر استفاده، به تدریج کند شده و خاصیت براده برداری خود را از دست می دهند، لذا مجدد باید آن ها را تیز کرد.

اهمیت تیز کردن مته در صنایع مختلف

 

ادامه استفاده از مته کند شده ممکن است به شکستن یا نرم شدن نوک مته منتهی شود؛ همچنین تیز کردن مته به روش نادرست نیز همین نتایج را به دنبال خواهد داشت. اگر مته ای به شدت سوخته و یا سیاه شده باشد لازم است تمام نواحی سوخته شده سنگ زنی و یا برداشته شوند. نکته قابل توجه در مورد خنک کردن مته هنگام تیز کردن این است که نباید مته ها را در حین انجام فرایند تیزکاری بلافاصله در آب خنک قرار داد زیرا هنگامی که مته دارای دمای بالایی است قرار گرفتن آن در آب سرد موجب ترک آن می شود و کیفیت کار را به میزان زیادی کاهش می دهد. با در نظر گرفتن این موارد توصیه می شود ابتدا مته را در دمای محیط قرار دهید و اجازه دهید اندکی کاهش پیدا کند، پس از آن نسبت به ادامه مراحل تیز کردن اقدام نمایید.

دستگاه مته تیز کنی

دستگاه مته تیز کنی صنعتی چیست؟

 

در بازارهای داخلی نمونه های ایرانی و خارجی بسیار زیادی از این محصولات به فروش می رسند که هرکدام دارای ویژگی و کاربردهای منحصر به فرد خود هستند، بر همین اساس شناخت این ویژگی ها می تواند به مقدار زیادی روی خرید مشتریان تاثیرگذار باشد و کارایی و صرفه اقتصادی بیشتری را برایشان به دنبال آورد. برای تیز کردن مته از سنگ و پودرهای سنباده استفاده می شود، البته برخی از مدل ها نیز برای این کار از سنباده های نواری بهره می برند.

در نظر داشته باشید که وزن دستگاه مته تیز کنی بسیار کم است و در حدود بازه ۲ الی ۵ کیلویی قرار دارند، البته این مورد قابل تغییر است و خریدار می تواند نسبت به خرید کالاهای شخصی سازی شده با ویژگی های دلخواه اقدام نماید. وزن کم دستگاه ها باعث می شود مصرف کننده بتواند آنها را به شکل سیار نیز استفاده نمایند.

مورد مهم دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد ابعاد کوچک دستگاه ها است، بدین ترتیب یکی از گزینه های ایده آل برای کسب و کارها و کارگاه های کوچک به شمار می رود. در صورتی که نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر و آشنایی با کامل با انواع محصولات موجود دارید، توصیه می شود با کارشناسان و متخصصان کیان صنعت ارتباط برقرار نموده و از مشاوره های رایگان و تخصصی بهره مند شوید.

تیز کردن مته

نکات مهم هنگام استفاده از دستگاه مته تیز کنی الی  کیلویی قرار دارد

زاویه آزاد پشت لبه برشی

 

برای جدا کردن موثر براده توسط لبه برشی، سطح پشت لبه برشی باید زاویه آزادی داشته باشد؛ در صورت عدم وجود این زاویه آزاد، براده برداری توسط لبه برشی امکان پذیر نمی باشد؛ از طرف دیگر اگر مقدار این زاویه نیز زیاد باشد لبه برشی ضعیف خواهد شد. زاویه آزاد کمتر باعث می شود قسمتی از پشت مته به سطح قطعه کار مالیده شود و پیشروی مته داخل سوراخ به کندی صورت پذیرد. این مهم در دستگاه های ابزار تیز کنی کایندل توسط اهرم تنظیم زاویه آزاد صورت می گیرد و مقدار آن به صورت مدرج بر روی دستگاه های BSG 20  و BSG 60  مشخص شده است، لذا اپراتور می تواند با در نظر گرفتن جنس قطعه کار مقدار این زاویه ها را بر اساس نیازهای موجود و اهداف مشخص شده تنظیم نماید.

دستگاه مته تیز کن

زاویه تمایل و طول لبه برشی

 

نوع متریال قطعه کار تعیین کننده زاویه تمایل مناسب نوک مته است. زاویه هر دو لبه برشی باید نسبت به خط محور مته مساوی باشد (برای اغلب موارد زاویه هر لبه برشی با محور طولی باید ۵۹ درجه باشد. اگر زاویه تمایل لبه های برشی با هم برابر نباشد تنها یک لبه برشی عملیات براده برداری را انجام می دهد و سوراخ حاصل را گشادتر می کند.) اگر زاویه تمایل لبه های برشی و موقعیت جان مته هردو با خطا تیز شده باشند ممکن است مته خیلی زود دچار شکستگی شود.

در نمونه های مختلفی از دستگاه های مته تیز کنی، اپراتور می تواند به راحتی زاویه دلخواه را بر روی سوپورت اصلی دستگاه تنظیم و پیچ آن را محکم نماید، سپس کافی است بعد از تیز کردن یک سمت مته فیکسچر که در داخل آن مته تیز شده است را در آورده سپس بدون دست زدن به تنظیمات اولیه دستگاه، سمت دیگر مته را تیز نماید؛ به این صورت زاویه تمایل یا براده در هر دو سمت مته به صورت کاملا یکسان تیز خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان کیان صنعت در ارتباط باشید.

انواع تیپ دندانه تیغ اره

۷ بازديد

انواع تیپ دندانه تیغ اره

انواع تیپ دندانه تیغ اره

برای شناخت انواع تیپ دندانه تیغ اره با ما همراه باشید.

کارگاه‌ های نجاری و کارخانجات تولیدی چوب و کالاهای فلزی از ابزار آلات برش مختلفی استفاده می‌ کنند که هر یک از‌ آنها از لحاظ فنی و مهندسی باید متناسب و استاندارد را نوع کار و محصول نهایی باشند، به همین علت است که در نوع بدنه، دندانه و همچنین نوع برش متفاوت هستند. تیغ اره یا دستگاه های اره نواری نوعی از ابزارهای برش هستند و مدل های مختلف برش زنی را ممکن می سازند. هر تیغ اره برای برش متریال خاصی به کار برده می شود، به همین علت تولید کنندگان نمونه های گوناگونی از آنها را با اهداف مختلفی تولید می کنند و در اختیار صنایع قرار می دهند. تیغ اره چوب بر، تیغ اره ام دی اف بر، تیغ اره آلومینیوم بر و… تنها گوشه ای از نمونه های بی شماری هستند که در بازار وجود دارند.

تیپ دندانه تیغ اره دیسکی

آشنایی با انواع تیپ دندانه تیغ اره

می دانیم که تیغ اره ها از تنوع بسیاری برخوردار هستند و قابلیت برش متریال‌ های مختلفی همچون چوب، آلومینیوم، نئوپان، ام دی اف و… را دارا می باشند؛ توجه داشته باشید که هر کدام از انواع تیغ اره دیسکی یا نوارب از تعداد و نوع دندانه متفاوتی بهره می برند که این نکته برای برش صحیح و باکیفیت هر متریالی مهم و قابل ملاحظه است. بر این اساس لازم است بدانید که چه نوع دندانه‌ ای برای تیغ اره به کار برده شده مناسب است. از انواع تیپ دندانه تیغ اره می‌ توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • تیپ دندانه (Flat Top (FT
  • تیپ دندانه (Alternatetop Bevel (ATB
  • تیپ دندانه Combi or ATB R
  • تیپ دندانه (Triple Chip Grind (TCG
  • تیپ دندانه MTCG
  • تیپ دندانه Hollow Face
  • تیپ دندانه ConicalTooth
  • تیپ دندانه HI ATB Grind

معرفی تیپ دندانه (Flat Top (FT

تیپ دندانه FT مختصر شده عبارت Flat Top است و برای دندانه های استفاده می شود که برای برش انواع چوب نرم و سخت به کار می روند و دارای سطح صاف و بدون هیچ گونه کونیکی می‌ باشند. همانطور که از نام تیپ دندانه Flat Top یا همان FT پیداست (عبارت flat) سطح بالای دندانه صاف و مسطح است و از نفوذ پذیری بسیار بالایی برخوردار می باشد، بدین ترتیب مانع از خرد شدن و ترک چوب در هنگام برش با سرعت بالا می‌ شود. استفاده از این نوع دندانه غالبا برای تیغ اره الماسه های Ripcut رواج دارد.

تیپ دندانه FT

تیغ اره دیسکی RipCut چیست؟

تیغ اره دیسکی RipCut نوعی تیغ اره برای ایجاد برش های طولی است که برای برش در راستای رگه و بافت چوب به کار برده می‌ شود، یعنی تعداد دندانه‌ های آن نسبت به دیگر انواع تیغ اره کمتر است و تعدادی بین ۱۶ الی ۴۰ دارد. وجود فضای خالی زیاد در بین دندانه ها باعث کنار زدن خرده های چوب می شود و سرعت و کیفیت برش را افزایش می دهد.

تیپ دندانه (Alternatetop Bevel (ATB

تیپ دندانه Alternatetop Bevel یا همان ATB مناسب برش انواع چوب های نرم و سخت، تخته های سه لایه و تخته ها روکش دار استفاده است کیفیت برش ایده آلی را به مصرف کنندگان ارائه می کند. در نوع تیپ دندانه‌ ATB، دندانه اول یک کونیک به سمت راست و دندانه دوم دارای یک کونیک به سمت چپ است، این ریتم تا انتهای تیغ اره چوب وجود دارد.

تیپ دندانه (Alternatetop Bevel (ATB

از آنجایی که تیپ دندانه معرفی شده در دستگاه های اره نواری crosscut کاربرد دارد، لازم است صنعتگران اطلاعات مکفی نسبت به این نوع تیغ اره نیز داشته باشند، به همین منظور مطالعه مطلب ذیل ضروری است.

تیغ اره دیسکی Crosscut چیست؟

تیغ اره دیسکی Crosscut مخصوص برش عمود یا عرضی بر روی چوب هاست؛ تعداد دندانه های این دستگاه بین ۴۰ تا ۸۰ می‌ باشد. همچنین فضای بین دندانه‌ های آن کمتر از تیغ اره برش طولی است و اصلی ترین تفاوت آن با نمونه طولی محسوب می گردد.

تیپ دندانه Combi or ATB R

تیپ دندانه Combi or ATB R ترکیبی از دندانه‌ های نوع ATB و FT است که در مطالب فوق معرفی شده اند. این نمونه برای برش در جهت مخالف بافت چوب به کار بده می‌ شود. مصرف کننده یا همان اپراتور با استفاده از تیپ دندانه‌ ATB و یا FT قادر است در جهت بافت چوب برش بزند، اما ممکن است زمانی نیاز تولید در خلاف جهت این روند باشد، به همین خاطر است که تیپ دندانه های combi or at r تولید و عرضه می شوند. در طراحی تیغ اره دیسکی الماسه COMBI چهار دندانه کونیک چپ و راست و یک دندانه به صورت صاف و مسطح تعبیه شده است.

تیپ دندانه Combi or ATB R

تیپ دندانه (Triple Chip Grind (TCG

تیپ دندانه TCG مناسب برش انواع مواد کامپوزیتی است که برخی از معروفترین و پرمصرف‌ترین آنها عبارت هستند از:

  • تخته های چند لایه
  • ام دی آف
  • لمینت
  • فلزات غیرآهنی

در این نوع تیپ دندانه Triple Chip Grind، دندانه اول صاف و مسطح است و دندانه دوم از دو طرف کونیک خورده است. این روش از طراحی دندانه ها باعث می گردد تا در هنگام برش سطوح روکش دار لب پریدگی و پلیسه رخ ندهد و کمترین مقدار آسیب به قطعه یا متریال مدنظر وارد شود.

تیپ دندانه (Triple Chip Grind (TCG

تیپ دندانه MTCG

تیپ دندانه MTCG ایده آل ترین گزینه برای برش صفحات کورین است، زیرا دندانه‌ اول آن از دو طرف کونیک تند دارد و دندانه‌ دوم دارای یک کونیک بسیار کم است.

تیپ دندانه MTCG

در صورت نیاز به مشاوره، با کارشناسان کیان صنعت در ارتباط باشید.

نحوه چیدمان قطعه کار در دستگاه اره نواری

۷ بازديد

نحوه چیدمان قطعه کار در دستگاه اره نواری